3 gün sürecek olan konferansa, Arap ülkeleri dışında Asya, Afrika, Avrupa, Avustralya ve Amerika kıtalarından toplam 47 ülkeden 272 araştırmacı iştirak ediyor. 23 Mart’ta sona erecek olan konferans, dünya üzerinde Arap dili ve kültürüneilgi duyan ve bilimsel araştırma yapan yabancıların beklentilerinin karşılanması hedefliyor. Konferansta ayrıca, Arap dili vekültürünün, gelişen yeni iletişim koşulları içinde dünya dili olarak kullanılması, hükümetlerin ve bireylerin bu yöndeki çabaları ve karışaşılan güçlükler masaya yatırılacak.
Uluslararası Arapça Dili Konseyi’nin Genel Sekreteri Dr. Ali Ben Abdullah Ben Musa, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz konferansta Arapça’yı her yönüyle müzakere ediyoruz. Arapça’ya büyük bir ilgi sözkonusu. Konferansın sonunda, Arapça ile ilgili meselelerin özetlendiği çok önemli bir rapor yayınlayacağız. Arapça günümüzde artık daha yaygın olarak talep edilen bir lisan oldu. Beklentilerin üzerinde bir talep var. Bu konuya ilişkin de birçok tavsiyeler olması bekliyoruz” dedi.
UNESCO’nun Beyrut Ofisi Müdürü Hamad ben Seif Alhammamy ise, “Bu konferans, Uluslararası Arap Dili Konseyi ile UNESCO tarafından düzenleniyor. Uluslararası öneme sahip bir konferans. Zaten UNESCO olarak diğer uluslararası kurumların katılımı ve işbirliğini açık bir şekilde görebilirsiniz. Arapça, UNESCO Yönetim Kurulu’nda kullanılan dillerden biri” diye konuştu.
Konferansa İran’dan katılan Dr. Hassan el Haydari ise, Arapça’nın bozulmadan kullanılmaya devam etme noktasında bazı tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bu dilin uzmanları, Arapçayı günümüz dünyasında korumaya odaklanmalı” ifadelerini kullandı.